Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.
Балканите през вековете

Дискусионен форум, за Европейският югоизток. Антични и средновековни Балкани.


    Средновековната кухня

    Share

    гаден пухчо

    Брой мнения : 552
    Join date : 08.12.2011
    Age : 53
    Местожителство : Филипопол

    Средновековната кухня

    Писане by гаден пухчо on Чет Фев 09, 2012 6:26 pm

    Помагайте с преводите
    http://nvg.org.au/documents/other/byzantinerecipes.pdf

    Sondoke

    Брой мнения : 297
    Join date : 11.12.2011
    Местожителство : Романия

    Re: Средновековната кухня

    Писане by Sondoke on Чет Фев 09, 2012 10:52 pm

    Няма проблем Wink ще го преведа .Ето и нещо от мен Twisted Evil

    От тук може да се извлекат някоя друга рецепта също не мислите ли What a Face

    Протостратор
    Администратор
    Администратор

    Брой мнения : 774
    Join date : 08.12.2011
    Age : 28
    Местожителство : Станимака

    Re: Средновековната кухня

    Писане by Протостратор on Пет Фев 10, 2012 3:36 pm

    мен ли ще искате да убиете или бага-турите :Д


    ____________________________
    - Желание - бол!, Пари - йок!
    - По - добре е да живееш ЕДИН ден като ЛЪВ, от колкото години като овца...
    - Лесно е да си смел зад крепостните стени...
    - Човек и добре да живее - умира, и друг се ражда, и нека роденият последен, като гледа тези, да си спомни и за този който ги е писал...
    - Warriors are not always the fastest or strongest men...
    Warriors are those who chooce to stand between their enamy and all that he loves or hold sacred
    -Да умреш за народа си , е саможертва. Да живееш за народа си, е  по - голяма саможертва

    Sondoke

    Брой мнения : 297
    Join date : 11.12.2011
    Местожителство : Романия

    Re: Средновековната кухня

    Писане by Sondoke on Сря Фев 22, 2012 11:50 am

    Добре започвам превода на византийските рецепти от Пуха :


    Византийски рецепти
    1.Месо (месна храна ) :
    -Базмаалурд :
    Четири порции като предястие.Това канапе гигант по традиция бил първото ястие
    на банкет в предислямската Иран или Абасидски
    Багдад.Името идва от персийски bazm "банкет" и awurd ,“донасяне.”В
    рецепта дадена тук е от колекцията на халифа Ал-Ma'мун.Има се предвид плът от citron (незнам как се чете това точно май е цитрос ) ,плод с много малко съдържание - познаваме го най-вече за захаросани кори .Лимонът е очевидна
    заместител.

    1 лаваш(не се сещам какво някои ако се сети да казва )плоскo хлебче около 12 диаметъра .
    1 цяло пилешки гърди, печени, обезкостени и нарязани
    2 супени лъжици нарязани орехи
    1 ½ до 2 лимона, обелени, обезсеменен и нарязан
    1 супена лъжица смлени пресен естрагон
    1 супена лъжица нарязан джоджен
    2 супени лъжици нарязан босилек

    Да разпространява плоския хляб на работната повърхност .Поръсете равномерно навсякъде с пиле, орехи, нарязани на ситно
    лимон, естрагон, мента и босилек.Разточете и нарежете на 4 филийки.Затопля се във фурната преди сервиране.

    - Бааридах :
    втора порция .baaridah е студено ястие от месо или зеленчуци, връчен преди горещи ястия.Следвайки предислямска иранска традиция , когато бааридах се е правил с месо от птица,това било обикновено нарязана на ситно салата от краставици, гарнирано с печено месо.Някои рецепти се говори само за семената от краставици ,което го прави луксозно ,деликатно характерно качество.Тази конкретна рецепта принадлежи на знаменития везир на Харун Ал Рашит - Яхия ибн Халид ал-Бармаки .кисел сок от незрял плод,или сок от кисело грозде се е продавал по пазарите на Близкия Изток като abghureh или hisrmi ..Ако не можете да го намерите
    Лимонов сок ще свърши работа .

    1 цяло пилешки гърди, печено
    1 чаена лъжичка кориандър
    ½ чаена лъжичка черен пипер
    ¼ ч.л. кимион
    ⅛ чаена лъжичка канела
    ¼ чаша кисел гроздов сок или лимонов сок
    1 чаена лъжичка смлени прясна мента
    2 чаени лъжички смлен и пресен естрагон
    1 чаена лъжичка смлени прясна мащерка
    2 супени лъжици зехтин и сол
    1 краставица, обелени и нарязани в ¼-инчови зарове

    Когато пилето(кокошката) е хладно ,премахнете кожата и костите,и разрежете месото на малки парчета .Поставете в купа и добавете кориандър, кимион, черен пипер, канела, рязкост, мента, естрагон, мащерка и масло.Разбърква се добре и подправете на вкус със сол .За да се сервира пилето (или кокошката) да бъде затрупано със салата на плочки
    и обграден с нарязани краставици .





    Hobgoblin

    Брой мнения : 301
    Join date : 14.12.2011
    Age : 28
    Местожителство : Бургас

    Re: Средновековната кухня

    Писане by Hobgoblin on Чет Апр 12, 2012 8:59 pm

    Някой опитвал ли е изброените манджи ?

    гаден пухчо

    Брой мнения : 552
    Join date : 08.12.2011
    Age : 53
    Местожителство : Филипопол

    Намерено за вас

    Писане by гаден пухчо on Сря Апр 10, 2013 6:46 am

    Говорят, что крепкий алкоголь и Средние Века - вещи несовместимые! Отнюдь.Развеем этот миф рецептом пряной настойки на бренди для добавления в вино. Рецепт приведен в книге Out of the East: Spices and the Medieval Imagination.Paul Freedman.

    ПИМЕНТ. Если вы хотите приготовить пимент, возьмите одну унцию( 28.3 гр) имбиря, и по драхме(1.77 гр) гвоздики, мускатного ореха, лаванды, кубеба, длинного перца, галангала. И 2 драхмы райских зерен и половину унции черного перца. Все это положите в ступку и хорошо разотрите «в пыль». Добавьте смесь в 2 фунта бренди(1.136 литра), которое было приготовлено методом двойной дистилляции. Дайте настояться 15 дней. После этого аккуратно перелейте из бутылки жидкость, но оставьте специи на дне. Если вы захотите приготовить пимент ,капните 3-4 капли в хорошее вино и оно облагородится и получится пимент.

    PIMENT(Pigmentum). If you wish to make piment, one ounce(28.3 gr) of ginger, a dram(1.77 gr) each of cloves, nutmeg, lavender, cubebs, long pepper, galangal.And two drams of grains of paradise and a half ounce of round(black) black pepper.Once this all have been pounded in a mortar and wel pulverized, put them in two pounds(1,136 liters) of brandy(aygardant) that has been distilled twice.Stir well and keep for at least 15 days.After this time has elapsed, pour off gently the liquid from the bottle that is above the spices.And then, when you wish to make piment, put three or four drops of this liquid in a bottle filled with good wine and it will become good and fine quality piment. And this is a proven recipe as many can attest.(Piment recipe edited from a record in the cathedral archives of Girona, Catalonia, and published in Pep Vila,”El piment,una beguda confegida a la Catedral de Girona Durant el siegle XIV”,Annals de l’Institut d’Estitudis Gironins 40(1999):91-92.)

    гаден пухчо

    Брой мнения : 552
    Join date : 08.12.2011
    Age : 53
    Местожителство : Филипопол

    Re: Средновековната кухня

    Писане by гаден пухчо on Сря Апр 10, 2013 6:48 am

    Alchemists at work, from a manuscript of Alchemy (vellum), French School, (14th century) / Bibliotheque de L'Arsenal, Paris, France / Archives Charmet / The Bridgeman Art Library

    гаден пухчо

    Брой мнения : 552
    Join date : 08.12.2011
    Age : 53
    Местожителство : Филипопол

    Ресурс за подправки

    Писане by гаден пухчо on Сря Апр 10, 2013 6:52 am

    http://www.thespicehouse.com/

    Sponsored content

    Re: Средновековната кухня

    Писане by Sponsored content Today at 7:27 pm


      В момента е: Съб Дек 10, 2016 7:27 pm