Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.
Балканите през вековете

Дискусионен форум, за Европейският югоизток. Антични и средновековни Балкани.


  Древните Племена на Балканският полуостров

  Share
  Протостратор
  Протостратор
  Администратор
  Администратор

  Брой мнения : 774
  Join date : 08.12.2011
  Age : 31
  Местожителство : Станимака

  Древните Племена на Балканският полуостров

  Писане by Протостратор on Пет Дек 09, 2011 10:11 pm

  ДРЕВНИТЕ ПЛЕМЕНА НА БАЛКАНИТЕ


  Траки:

  Траките са индоевропейски племена, живеещи в Тракия и съседните земи ( България, Румъния, Молдова, Североизточна Гърция, европейски и северно-западната част на Азиатска Турция, в източната част на Сърбия и Македония).

  В V век преди новата ера, траките населявали северната част на Балканите и в прилежащите земи на запад до Черно море. Херодот в петата книга, като ги нарича вторатя (след индийците) по големина народ в познатия свят, и потенциално най-мощните във военно отношение – ако те спрат на вътрешните си боричкания. По това време траките са били разделени и от голяма част враждуващи племена.

  Първото голямо тракийско държавно обединение е Одриското царство, създадено в началото на V век пр.н.е. от Терес I. През 188 г. пр.н.е. край Кипсела траките разбиват войската на консул Манлий Вулзон, която се връщала от Галатия. Тракийските воини наброявали около 10 000 души, а римляните се връщали от битката при Магнезия (190 пр.н.е.), като за тази битка те тръгнали с 30 000 войници. По-късно траките взели участие във войните на Римската империя, като са описвани като войнствено племе.

  След като римляните завладяват траките в средата на 40-те години на І век (през 45 г.), е създадена римските провинции Тракия, която граничила на запад с провинция Македония, на север с Дунав, на юг с Бяло море, Дарданелите, Мраморно море и на югоизток с Витиния. Провинция Мизия, граничела на север с Дакия, а на юг с Македония. Отначало представата за провинци била много смътна. Дори македоните били определяни като тракийско племе. Провинция Тракия е анексирана към римската империя през 46 г.

  Многократните нашествия на хуни, готи, келти и сармати и славяни в периода IV-VI в., съпровождани и с процеси на елинизация и славянизация, довеждат до отмирането на езика на траките,говорен до VI век и намаляването числения им състав и вследствие на това – и на културното им влияние. След заселването на прабългарите на Балканския полуостров и създаването на българската държава, траките заедно със славяните, стават част от българския етнос.

  По известните Тракийски племена са:

  1.Бизалти
  2.Битини
  3.Кикони
  4.Даки
  5.Апулити
  6.Карпи
  7.Костобоки
  8.Суки
  9.Дии
  10.Едони
  11.Гети
  12.Меди
  13.Мушки
  14.Сатри
  15.Фини
  16.Травси
  17.Трибали

  http://vaskavasileva.hit.bg/d182d180d0b0d0bad0b81.jpg


  Трибали:

  Според учените трибалите са тракийско племе. Те били конгломерат от три групи еднородно население, разположено западно от река Тимок, източно от нея и северно от река Дунав. Местоположението и общата им племенна територия през IV в.пр.н.е. е била:долините на реките: Морава, Нишава, Тимок, Лом, Огоста,

  Скът, Искър и Вит.

  Известните трибалски тържища (пазари) са били в Ниш и Сердика (София). До тях се стигало по удобна за времето си пътна мрежа, състояща се от вертикални (в направление север-юг) и напречни (изток-запад) пътища. Вертикалните са били по реките

  Морава, Нишава, Тимок, Лом, Скът и Искър,а напречен е бил пътят по река Дунав.

  Селищата са им били от 2 типа – открити (неукрепени) и укрепени.

  Неукрепените, били разположени по долините на реките или върху низки полегати склонове обградени с реки.

  Укрепените, също са били няколко вида:

  1. сражеви крепости,

  2. крепости – убежища,

  3. крепости – селища и

  4. крепости – центрове (административни, военно политически и религиозни). От този вид е била островната крепост на Сирм (за сега с неизвестно местоположение), която Александър Македонски неуспешно атакувал.

  Стените на крепостите са изграждани от ломен, необработен камък, в повечето случаи – без спойка и от дърво. Обикновенно стената е следвала особенностите на терена, като при изграждането ù са се придържали към кръгла или елипсовидна форма. Крепостите са имали отвори (врати с хоризонтално захващане,тъй като са служели и за мост) в направленията на главните пътища и броя им е зависел от тях.

  В религиозно отношение трибалите са били поклонници на „богинята майка” и «соларният култ». Те смятали Космическата светлина за висше божество.

  Трибалите са образували своята държава след одрисите. Тукидид съобщава, че през 424 г. пр. н. е. одриският цар умрял в поход срещу трибалите. Диодор Сицилийски пише, че през 376 г. пр. н. е. „трибалите, притиснати от недостиг на храна, предприели масов поход срещу страната отвъд тяхната граница и си доставяли храна от чужди земи. Бидейки повече от тридесет хиляди души, те нападнали съседна Тракия и опустошили безпощадно страната на абдерийците.” От Страбон научаваме, че „Трибалският цар Сирм не допуснал Александър Македонски да излезе на острова, където се бил укрепил, но му пратил дарове и свързал приятелство с него”, а за същото събитие Апиан (римски историк от гръцки произход) казва, че „Александър разменил със Сирм залог за вярност”. Как са изглеждали тези „дарове”, които е приел и на които е отговорил с „вярност” македонският владетел, повелителят на целия античен свят, илюстрират златните съкровища и накити от земите на трибалите. Докъде са се простирали земите на Сирм и на неговите предци и потомци, не се знае, но Птоломей пише, че Ескус (Гиген) било „средище на трибалите” и че на изток от тях живеело тракийското племе гети.

  През първите десетилетия на своето господство Рим запазил заварената селищна структура. Цялото внимание на империята било насочено към изграждането на северната държавна граница, – която минавала по южния дунавски бряг. Над повечето от заварените тракийски селища (Ескус, Димум, при Бонония, при Рациария) римляните изградили нови крепости често с нови, римски имена. Според античните автори Рим постигнал победата си на Балканите чрез безмилостно избиване на траките. Тези, които останалите, продължили да живеят свободно по обезлюдените полета, а значителен дял от тях се изтеглили в планинските райони. Завоевателите се настанили главно в новоизградените си крепости и градове. Само по дунавския бряг от Тимок до Дуросторум винаги квартирували три легиона, формувани през първите десетилетия от италийци. През определени периоди техният брой дори нараствал. В Долнодунавския лимес е регистрирано пребиваването на IV скитски, V македонски, VIII августов, VII клавдиев и I италийски легиони на много помощни войски али (конни), кохорти (пехота), а за охраната на Дунав бил създаден и речен флот.

  Римляните установили контрол над района през 45-46 г. Той бил част от Провинция Горна Мизия с център град Рациария (днешното село Арчар).

  Късната античност, IV-VІв. е представена с така наречените «градища».

  Според сведения на Прокопий Кесарсийски (ІV в.) „При император Юстениан, старите укрепления са били възстановени и построени нови

  «кастели», крепости и градове…”. Втора по значимост след Дунавска-била Балканската отбранителна система, състояща се от преградни стени и малки фортове.

  Следи от нея все още могат да се намерят в землищата на села и градове от Видинска, Монтанска и Врачанска област. Такова «градище» може да се види при селата Долни и Гони Лом. От него има великолепна възможност за наблюдение и контрол на тоговашните пътища.

  В заключение, Страбон (древногръцки географ, историк и философ. Автор е на „География” ) дава следните конкретни цифри: „Днес (I век) има 22 племена в Тракия и макар страната да е пообезлюдена (от римляните) то тя е в състояние да изправи армия от 200 000 пехотинци и 15 000 конника…”

  http://vaskavasileva.hit.bg/thraciae-d0bad0b0d180d182d0b0-d0bdd0b0-d0bed180d182d0b5d0bbd0b8d183d181-1527-1598g.jpg  П.П.: Качил съм картите в един от едновремешните ми сайтове в hit.bg .
  Статията не е моя.


  ____________________________
  - Желание - бол!, Пари - йок!
  - По - добре е да живееш ЕДИН ден като ЛЪВ, от колкото години като овца...
  - Лесно е да си смел зад крепостните стени...
  - Човек и добре да живее - умира, и друг се ражда, и нека роденият последен, като гледа тези, да си спомни и за този който ги е писал...
  - Warriors are not always the fastest or strongest men...
  Warriors are those who chooce to stand between their enamy and all that he loves or hold sacred
  -Да умреш за народа си , е саможертва. Да живееш за народа си, е  по - голяма саможертва
  last roman
  last roman

  Брой мнения : 124
  Join date : 12.02.2012
  Age : 37
  Местожителство : Serdica

  Re: Древните Племена на Балканският полуостров

  Писане by last roman on Пон Ное 26, 2012 10:16 am

  На 03.12.2012г. на XIX фестивал на българския документален и анимационен филм "Златен Ритон", ще бъде премиерата на най-новият едноименен филм за Севтополис.
  До сега не е предприемано толкова мащабно предизвикателство за изработка подобна,
  визуална конструкция от български автори. Филмът е режисиран в три аспекта: исторически реконструкции на събитията, подводен филм заснет в дълбините на язовир Копринка, и въздушни снимки от парапланер. Режисьора и оператор на филма Васил Ганев се гмурка до дъното на язовир Копринка и със специална екипировка заснема останките на потънал, древен, тракийски град. За първи път от 60 години насам, зрителите ще имат уникалната възможност да видят руините на Севтополис, градът на тракийският владетел Севт III и неговият дворец.
  Чрез парапланер са заснети въздушни кадри, показващи ситуирането на древният полис и част от границите на Одриското царство.


  https://www.youtube.com/watch?v=njfVcyQ5fLQ
  гаден пухчо
  гаден пухчо

  Брой мнения : 552
  Join date : 08.12.2011
  Age : 55
  Местожителство : Филипопол

  Re: Древните Племена на Балканският полуостров

  Писане by гаден пухчо on Пон Ное 26, 2012 10:37 am

  И по случайност Бъдъмба и аз сме царицата и царя! Razz
  last roman
  last roman

  Брой мнения : 124
  Join date : 12.02.2012
  Age : 37
  Местожителство : Serdica

  Re: Древните Племена на Балканският полуостров

  Писане by last roman on Пон Ное 26, 2012 4:16 pm

  помня добре каква веселба беше. What a Face
  Бъдъмба
  Бъдъмба

  Брой мнения : 215
  Join date : 05.01.2012
  Местожителство : Варна

  Re: Древните Племена на Балканският полуостров

  Писане by Бъдъмба on Пон Ное 26, 2012 9:26 pm

  Ъъъъъ искаш да кажеш, че онзи майтап, който снимахме на Кабиле, е станал част от сериозен проект ?! Shocked Shocked Shocked


  Пух, недей да скромничиш, ти имаше поне четири жени там :-Р И все царици...
  last roman
  last roman

  Брой мнения : 124
  Join date : 12.02.2012
  Age : 37
  Местожителство : Serdica

  Re: Древните Племена на Балканският полуостров

  Писане by last roman on Вто Ное 27, 2012 6:40 am

  майтап, майтап, ама те го те - филм.
  Бъдъмба
  Бъдъмба

  Брой мнения : 215
  Join date : 05.01.2012
  Местожителство : Варна

  Re: Древните Племена на Балканският полуостров

  Писане by Бъдъмба on Вто Ное 27, 2012 10:56 am

  Ще чакам с интерес да видя какво се е получило. Съответно ако някой докопа филма - да свирка и да си признае какво пие.
  Hobgoblin
  Hobgoblin

  Брой мнения : 301
  Join date : 14.12.2011
  Age : 30
  Местожителство : Бургас

  Re: Древните Племена на Балканският полуостров

  Писане by Hobgoblin on Вто Дек 18, 2012 3:05 pm

  Е пуснете го в нета..

  Sponsored content

  Re: Древните Племена на Балканският полуостров

  Писане by Sponsored content


   В момента е: Чет Яну 24, 2019 12:55 am