Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.
Балканите през вековете

Дискусионен форум, за Европейският югоизток. Антични и средновековни Балкани.


  Шлемове и защити за главата

  Share
  гаден пухчо
  гаден пухчо

  Брой мнения : 552
  Join date : 08.12.2011
  Age : 55
  Местожителство : Филипопол

  Шлемове и защити за главата

  Писане by гаден пухчо on Съб Дек 31, 2011 11:12 am

  Тема за шлемовете на Балканите и тяхната реконструкция,материали,кройки и практически съвети относно изработването,а също и коментари относно това,което сме направили.
  bbedrosov
  bbedrosov

  Брой мнения : 50
  Join date : 12.12.2011
  Age : 44
  Местожителство : Бургас

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by bbedrosov on Съб Дек 31, 2011 10:31 pm

  Много обширна тема.
  Смятам след празниците тук, както и в темата за ламелара, да поразнищим това-онова
  bbedrosov
  bbedrosov

  Брой мнения : 50
  Join date : 12.12.2011
  Age : 44
  Местожителство : Бургас

  Спангенхелм

  Писане by bbedrosov on Нед Яну 15, 2012 10:40 pm

  Спангенхелмът е разпространен в почти цяла Европа боен шлем през периода на Ранното Средновековие.
  Предствлява тип сегментен шлем, при който конструкцията е изградена около метална рамка (spangen на немски са елементите на рамката). Най-често рамката е изградена от железни или стоманени (по-рядко бронзови) ленти, а пространството между тях е запълнено с триъгълни пластини.  Най-често формата му е конична или сферо-конична. Често включва назал, а при по-старите образци - и наушни пластини (метални или кожени). Защитата на врата може да бъде халчеста или текстилна. Някои включват интегрални защита на очите (окулари), при други, макар и рядко се среща и цяла лицева маска (личина).
  Произходът му е неясен, но във всеки случай - азиатски. Най-вероятно пристига в Европа благодарение на скити и сармати. Към 6. век сл.Хр. вече е най-разпространения шлем в Европа (Германия, Скандинавия, Британия, Италия, Франция, на Балканите) и достатъчно популярен в Близкия Изток. В Европа се използва до около 9.-10. век, когато постепенно е заменен с други типове.
  Осигурява сравнително добра защита, има малка маса и е лесен за производство. Основен недостатък е многоелементната конструкция, допълнително отслабена от голямото количество отвори за свързаващите нитове.

  Съществуват два основни конструкционни подтипа:
  1. Рамката е изграден от две взаимно-перпендикулярни ленти, съединени помежду си в най-високата точка на шлема и обрамчени с трета лента по цялата обиколка на шлема (респ. главата на воина). Триъгълните празнини между елементите на рамката са запълнени с пластини.  Ръководство затова, как се прави - ето тук: http://www.arador.com/construction/spangenconstruc1a.html

  Още два такива шлема  И двата са с местонамиране Египет, рамката на втория е от шест, а не от четири ленти. И при двата лентите не се кръстосват, а са събрани в тарелка.

  Не ми е известно шлем с такава конструкция да е намиран на Балканите и в частност, на територията на България. Евентуално, специално египетските, могат да се използват за ранна Византия - все пак територията на съвременен Египет дълго време е била провинция на Източната Римска империя.

  2. Бих го нарекъл "с интегрална конструкция", т.е. целия шлем е едно цяло и липсва изразена рамка (т.е. рамка, която може да съществува самостоятелно).
  Не знам дали ме разбрахте, но ето картинка на един превъзходен ранно-византийски образец, находящ се в момента в Кунстхисторишес Мюзеум, Виена (дори и съм го виждал наживо):  Разгледайте внимателно - нито един елемент не може без другите.
  Въпреки, че лично за мен тази конструкция е доста по-сложна, има широко разпространение. Тъй като повечето образци са богато украсени, най-вероятно са използвани от знатните и силните на деня.
  Ето още няколко екземпляра:

  * Бон, Германия


  * Батайница, Сърбия


  * Анкона, Италия


  * Планига, едновремешна Великоморавия (не знам как са си го поделили чехи и словаци след разделянето им)


  Как се прави - трудно. Едно време за Върбишкия правих шлем, базиран на Виенския, но кострукцията беше коренно различна. Някой ден може и да пробвам отново, този път както си трябва, защото много ме кефи.

  П.С. По неизвестни на мен причини, един малко по-особен спангенхелм от първия подтип се нарича нормански шлем.
  Става въпрос за ето това:

  което както виждате си е чист спанген, само че със заострен връх.


  Последната промяна е направена от bbedrosov на Пон Яну 16, 2012 4:27 pm; мнението е било променяно общо 1 път
  Sondoke
  Sondoke

  Брой мнения : 297
  Join date : 11.12.2011
  Местожителство : Романия

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by Sondoke on Пон Яну 16, 2012 3:03 pm

  интересно .Не съм забелязал че може да се е използвал и тук .Мислех че разпространен най-вече в Централна Европа и Средиземноморието през късната античност и ранното средновековие до началото на 11 век .В земите ,в които е бил Българския саракт/царство има ли други находки на този шлем освен Батайница, Сърбия (доколкото може да се датира за периода на българска власт )? И можем ли да считаме, че е бил използван от българските войни(прабългари и славяни ) от периода ?
  bbedrosov
  bbedrosov

  Брой мнения : 50
  Join date : 12.12.2011
  Age : 44
  Местожителство : Бургас

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by bbedrosov on Пон Яну 16, 2012 10:58 pm

  Не знам за друга находка на подобен шлем на Балканите, освен този от Батайница.
  Освен това той е датиран, ако се не лъжа, към втората половина на 6. век, така че малко трудно може да се говори за негово използване от нашите хора през ПБЦ, дори и като трофеен.
  bbedrosov
  bbedrosov

  Брой мнения : 50
  Join date : 12.12.2011
  Age : 44
  Местожителство : Бургас

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by bbedrosov on Нед Яну 29, 2012 9:02 pm

  Хубаво казват старите хора, че човек се учи, докато е жив.

  1. Спангенхелмът от втория тип официално се наричал "Тип Балденхайм" (това последното бил някакъв град в Елзас, където е намерен за първи път)

  2. В БГ има намерен спангенхелм от първия тип.
  Намерен е край късно античната крепост край с. Войвода, Шуменско и е датиран към 4 век сл. Хр., което го прави или късно-римски, или готски.
  Изработен е от бронз и желязо, най-най-най-вероятно е бил с бармица като защита на врата.

  Малко снимки, автор на които е Медката (Цветин Апостолов от Варна) - специални благодарности за разрешението да ги публикувам.
  bbedrosov
  bbedrosov

  Брой мнения : 50
  Join date : 12.12.2011
  Age : 44
  Местожителство : Бургас

  Ламеларни шлемове

  Писане by bbedrosov on Нед Яну 29, 2012 10:18 pm

  Ламеларните шлемове са тип ранно-средновековни шлемове, използвани в Азия и Европа.
  Куполът е изработен от шнуровани припокриващи се ламели, обикновено имат наушни пластини, челна пластина с интегрален назал и халчеста бармица.
  Произходът му е неясен, но подобно на спангенхелма - също азиатски. Появява се преди новата ера и се използва широко от степните номади. В Европа пристига около 5. - 6. век сл. Хр. заедно с аварите.

  Съществуват много различни конструкции на ламеларни шлемове, някои от тях се използват дори и в края на 19. - началото на 20. век (Тибет)
  Ето малко картинки:

  1. Монголски (или тибетски) - 13. -15. век

  Пуха беше пускал някъде ръководство как се прави подобен

  2. Същото, малко по-гъзарско изполнение


  3. Ако не се лъжа, този беще тибетски


  4. Този


  по принцип го водят аварски, оригинала на който е намерен в Унгария, но....

  .... но има един страшно подобен на него шлем (основната разлика са ламеларните наушни пластини на нашия), който се съхранява в музея в Стара Загора, само че не е включен в експозицията. Датиран е към края на 6. - началото на 7. век.
  Става въпрос за ето това:  Как се прави - ето тук http://armerodelaestepa.blogspot.com/2009/06/avar-helmet.html едно ръководство (на испански, но чичо Гугъл Транслейт ще помогне) за унгарския, но нещата са доста сходни при нашия, трябва само малко бъзикване тук-там

  А ето тук http://www.flickr.com/photos/kyb0417/sets/72157623415859276/ има един фото-гайд за един корейски ламелар - не е същото, но може да даде ценни идейки.

  IchirguBoila
  IchirguBoila

  Брой мнения : 22
  Join date : 21.02.2012

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by IchirguBoila on Сря Фев 22, 2012 1:05 am

  Привет!
  Ламеларния намерен край Чирпан е с най-развита и сложна конструкция от всичките 3 намерени досега от този тип.  Подобен на Шуменския в България има открит още един вероятно римски съдейки по описанието- снимки няма публикувани:
  "Намерен при разкопки край Шабла и точно дариран с монети 6 век. Той има конструкция, подобна на шлема от Новаково, и също 8 вертикални сегмента, но по дебели. Отличава се с по добра изработка, и с наличието на някои декоративни елементи. Основите на железните плочки са вълнообразно изрязани и лягат върху обръча, а свързващите нитове, кръглата пластина и втулката на върха са от бронз, има и натилник от халки."
  Sondoke
  Sondoke

  Брой мнения : 297
  Join date : 11.12.2011
  Местожителство : Романия

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by Sondoke on Сря Фев 22, 2012 10:18 am

  Привет ичиргу боила .Добре дошъл ! Smile
  Много интересна информация .Тази реконструкция на български степен войн от Ранното средновековие ли е Smile ? Кога е датиран шлема от Чирпан ?
  IchirguBoila
  IchirguBoila

  Брой мнения : 22
  Join date : 21.02.2012

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by IchirguBoila on Сря Фев 22, 2012 7:26 pm

  Датиран е 6,7 век. Според някои е рано за да е български според други не ...681г. е 7 век все пак. Шлема определено е степен...
  Все още не е реконструкция, ако имаш предвид аватара. Тествам различни доспехи и материали.
  Sondoke
  Sondoke

  Брой мнения : 297
  Join date : 11.12.2011
  Местожителство : Романия

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by Sondoke on Чет Фев 23, 2012 10:37 am

  Датиран е 6,7 век. Според някои е рано за да е български според други не ...681г. е 7 век все пак. Шлема определено е степен...
  хехе да не забравяме, че ние не сме се пръкнали просто ей така през 681 .Българите са съществували като обособени племена още от късната, античност а както показват някои данни вероятно и от по-рано .Участва ли са дейно в събитията по тези земи още от 5 век .Част от племената на Аварския каганат са български и освен това сме родствени с аварите .От друга страна в Кавказ живеем редом с алани,сармати,хазари и др сродни племена .Има и контакти с монголоидните тюрки от Тюркския хаганат (Тюркют).Поне според мен тяхното общо изучаване (на сродните племена) до голяма степн дава светлина и върху българите
  IchirguBoila
  IchirguBoila

  Брой мнения : 22
  Join date : 21.02.2012

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by IchirguBoila on Чет Фев 23, 2012 5:58 pm

  Съгласен съм с тебе. За съжаление много спекулаций по темата имаше последните 10 години. И някой хора от стремеж да ни изпишат веждите, ни извадиха очите.
  гаден пухчо
  гаден пухчо

  Брой мнения : 552
  Join date : 08.12.2011
  Age : 55
  Местожителство : Филипопол

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by гаден пухчо on Вто Фев 28, 2012 12:51 pm

  Това е схема на пластина от ламеларния шлем от Ниидерщотзинген,която Баян ми изпрати преди около 4год.Шлема има още само 2 дни работа,за да бъде завършен,но кога ще са тези два дни.....май никой не знае.Самата пластина иска доработване,изместване на някои от отворите,но като цяло дава представа за конфигурацията.Освен нея има челна и тилна пластина,набузници,пластината с наносника и калотата.Свързването става с ремъци.
  Като цяло конструкцията е много подвижна и при удар тя понася товара,вместо врата и главата.
  гаден пухчо
  гаден пухчо

  Брой мнения : 552
  Join date : 08.12.2011
  Age : 55
  Местожителство : Филипопол

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by гаден пухчо on Вто Фев 28, 2012 1:08 pm

  Една схема на коничен шлем.по нея могат да се правят вариации,но в оби линии това трябва да стане.Схемата е дръпната някъде от интернет.


  IchirguBoila
  IchirguBoila

  Брой мнения : 22
  Join date : 21.02.2012

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by IchirguBoila on Вто Фев 28, 2012 11:10 pm

  Мисля че схемата е неправилна липсват 4 дупки в долния край. И размерите са неточни. В долния край трябва ламела да не е над 2,5 см. даже 1,9 см. . а в горния не повече от 1 см. а цялата дължина не повече от 18 см. Така е по размерите от описанията на различни ламеларни шлемове. Така се получава и от принтиране в реални размери на скиците и на снимките. Така е и на шлема който е тук в Стара Загора. Така се получава и на практика от 2те реконструкций които съм направил. При тази схема заради двойно по големите размери няма да се спази точния брой на ламелите или целия шлем, ще стане много по голям от оригинала. Това е само мое мнение не искам да убеждавам и да споря. Ако някой се интересува ще му пратя материали (главно от богатата колекция на Баян)и снимки от процеса на реконструкцийте.
  bbedrosov
  bbedrosov

  Брой мнения : 50
  Join date : 12.12.2011
  Age : 44
  Местожителство : Бургас

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by bbedrosov on Сря Фев 29, 2012 2:55 pm

  гаден пухчо написа:Схемата е дръпната някъде от интернет.
  Някоя от Оспрейките, посветени на норманите (мисля, че е от "Norman Knight")

  Има две-три малки, но сериозни грешки, най-фрапиращата от които е, че назала е част от периферната пластина около главата. В действителност би трябвало да бъде или отделен детайл, или продължение на цетралната-предна пластина.
  IchirguBoila
  IchirguBoila

  Брой мнения : 22
  Join date : 21.02.2012

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by IchirguBoila on Нед Мар 04, 2012 9:52 pm

  Ето прясна реконструкция още е топъл ...
  http://picbg.net/pic.php?u=12490NgsGP&i=625886
  гаден пухчо
  гаден пухчо

  Брой мнения : 552
  Join date : 08.12.2011
  Age : 55
  Местожителство : Филипопол

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by гаден пухчо on Пон Мар 05, 2012 5:54 am

  Много добре!От едната страна се виждат някакви пластини,това да не е някакъв пластинчат задтилък?
  Протостратор
  Протостратор
  Администратор
  Администратор

  Брой мнения : 774
  Join date : 08.12.2011
  Age : 31
  Местожителство : Станимака

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by Протостратор on Пон Мар 05, 2012 6:45 am

  IchirguBoila страхотен шлем си направил, снимай го и отзад за да го видим от всички страни Smile


  ____________________________
  - Желание - бол!, Пари - йок!
  - По - добре е да живееш ЕДИН ден като ЛЪВ, от колкото години като овца...
  - Лесно е да си смел зад крепостните стени...
  - Човек и добре да живее - умира, и друг се ражда, и нека роденият последен, като гледа тези, да си спомни и за този който ги е писал...
  - Warriors are not always the fastest or strongest men...
  Warriors are those who chooce to stand between their enamy and all that he loves or hold sacred
  -Да умреш за народа си , е саможертва. Да живееш за народа си, е  по - голяма саможертва
  IchirguBoila
  IchirguBoila

  Брой мнения : 22
  Join date : 21.02.2012

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by IchirguBoila on Пон Мар 05, 2012 8:58 am

  Благодаря! Има още какво да се желае, но ми се изясниха някои подробности по конструкцията, за следващия.
  http://picbg.net/pic.php?u=12490NgsGP&i=625929
  http://picbg.net/pic.php?u=12490NgsGP&i=625928
  По описанието шлемовете от Новаково и Асеновград нямат достатъчно дупки, за да са имали брамица от халки, но са достатъчно за ламеларен задтилък. Затова направих тест с различни ламели намерени в България в този период. Спрях се на пернишките който са датирани 12 в. Но вертикално разположени са много неудобни и ги сложих хоризонтално. Прилича на "Кабуто" с тях ... Ще потренирам няколко дни така, то ще си покаже.
  Тествам ги за всъщност за друг шлем който правя сега ето този:

  http://picbg.net/pic.php?u=12490NgsGP&i=625930
  Sondoke
  Sondoke

  Брой мнения : 297
  Join date : 11.12.2011
  Местожителство : Романия

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by Sondoke on Пон Мар 05, 2012 5:08 pm

  много добра реконструкция Ириргу Smile
  Протостратор
  Протостратор
  Администратор
  Администратор

  Брой мнения : 774
  Join date : 08.12.2011
  Age : 31
  Местожителство : Станимака

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by Протостратор on Нед Апр 29, 2012 5:05 pm  ____________________________
  - Желание - бол!, Пари - йок!
  - По - добре е да живееш ЕДИН ден като ЛЪВ, от колкото години като овца...
  - Лесно е да си смел зад крепостните стени...
  - Човек и добре да живее - умира, и друг се ражда, и нека роденият последен, като гледа тези, да си спомни и за този който ги е писал...
  - Warriors are not always the fastest or strongest men...
  Warriors are those who chooce to stand between their enamy and all that he loves or hold sacred
  -Да умреш за народа си , е саможертва. Да живееш за народа си, е  по - голяма саможертва
  гаден пухчо
  гаден пухчо

  Брой мнения : 552
  Join date : 08.12.2011
  Age : 55
  Местожителство : Филипопол

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by гаден пухчо on Нед Юли 08, 2012 8:55 am

  Най-после да снимам и ламеларния шлем,дето си чака реда вече 4 години.Ръждясал е като музеен експонат.  Последната промяна е направена от гаден пухчо на Нед Юли 08, 2012 8:59 am; мнението е било променяно общо 1 път
  Sondoke
  Sondoke

  Брой мнения : 297
  Join date : 11.12.2011
  Местожителство : Романия

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by Sondoke on Нед Юли 08, 2012 8:59 am

  ухххх баби :Д
  гаден пухчо
  гаден пухчо

  Брой мнения : 552
  Join date : 08.12.2011
  Age : 55
  Местожителство : Филипопол

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by гаден пухчо on Нед Юли 08, 2012 9:06 am

  За съжаление едва ли някога ще го завърша,нещо ме е напуснала музата...Може пък с някой мераклия да си стиснем ръцете?

  Sponsored content

  Re: Шлемове и защити за главата

  Писане by Sponsored content


   В момента е: Чет Яну 24, 2019 1:48 am