Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.
Балканите през вековете

Дискусионен форум, за Европейският югоизток. Антични и средновековни Балкани.


  "Българският средновековен костюм" в Нощта на музеите

  Share
  Бъдъмба
  Бъдъмба

  Брой мнения : 215
  Join date : 05.01.2012
  Местожителство : Варна

  "Българският средновековен костюм" в Нощта на музеите

  Писане by Бъдъмба on Пон Май 12, 2014 3:03 pm

  ПОКАНА

  На 17.05.2014г. (събота) съвместно с Парк-музей "Владислав Варненчик" ще отбележим Европейската Нощ на музеите. Както и миналата година в Пловдив, ще представим изложба с илюстрации и реплики на български средновековни облекла, някои от които съвсем прясно изработени Smile Както илюстрациите, така и костюмите са придружени от подробни описания на ползваните за тях източници, а където е възможно – и от снимки на оригиналите.
  Основната идея е да покаже външния вид на средните и нисши слоеве на населението в България през този период – дребни боляри, граждани и селяни.
  Откриването на изложбата е от 18ч., а от 19ч. стартира работа моментно фотостудио. За да влязат напълно в атмосферата на Второто българско царство, посетителите ще могат да пробват реплики на средновековна ризница, меч и щит и при желание да се снимат с тях за спомен. Репликите повтарят вида и особено тежестта на оригиналните музейни експонати.

  Събитието се осъществява с партньорството на Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол". Специално за тази вечер двама достолепни войни - членове на сдружението, ще се "пренесат" в XIVв., за да осигурят почетна стража пред изложбената зала.

  Между 13 и 16ч. същия ден в двора на музея ще се разхождат истински коне. Конна база "Борисови" от Любен Каравелово, в която тренират ездаческите си умения няколко клуба за възстановки от региона, ще представи част от четириногите си питомци.

  Парк-музей "Владислав Варненчик" се намира на адрес: бул. "Янош Хуниади "55 (срещу Мебелна палата).
  Официалното съобщение за събитието в техният сайт - [Only admins are allowed to see this link]

  Очакваме ви!
  ВХОД СВОБОДЕН ДО ПОЛУНОЩ

  П.П. Лична молба към аверите - помагайте с разпространието на новината, че аз както обикновено нямам достатъчно време. Мерси предварително

   В момента е: Чет Яну 24, 2019 1:50 am