Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.
Балканите през вековете

Дискусионен форум, за Европейският югоизток. Антични и средновековни Балкани.


    Обработка на кост

    Share

    гаден пухчо

    Брой мнения : 552
    Join date : 08.12.2011
    Age : 53
    Местожителство : Филипопол

    Обработка на кост

    Писане by гаден пухчо on Чет Дек 22, 2011 8:03 pm

    От древни времена костта е била един от основните материали за изработка на сечива,накити,оржие и т.н.В момента слонова и моржова кост(всъщност са зъбите) е почти невъжможно да се намери или цената е недостъпна.По тази причина за целта се използва масово говеждата кост.Ползва се само тази от джолана,защото е с дебела стена и без порестата сърцевина.
    След като си набавим костите от някоя транжорна или екарисаж(не препоръчвам),отрязваме с ножовка или на цирколяр(задължително със зъби без чапраз!) ставите.След това поставяме в съд със студена вода и варим неколкократно,като след всеки път изхвърляме водата,а след втория добавяме и калцинирана сода за обезмасляване.Важно условие е след всяко варене костите да са напълно изстинали,за да не се спукат от студената вода.И вече имаме готовите заготовки,а какво ще правим от тях зависи изцяло от въображението и майсторлъка ни.
    ИНСТРУМЕНТИ:
    Ножовка,циркуляр,златарско лъкче,длета(като тези за дърворезба,но много по-малки),часовникарски пилички(важно е да се ползват само за обработката на кост,за да не се захабяват от друг материал),различни по едрина шкурки,полировъчна шайба(бяла!) и зъботехническа шлайфпаста(бяла!),клечки за зъби.
    ЗАБЕЛЕЖКА:В никакъв случай не ползвайте залена шлайфпаста,защото се набива в порите на костта и след това с нищо не се маха,а визията е меко казано-отвратителна.

      В момента е: Нед Дек 04, 2016 4:51 am