Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.
Балканите през вековете

Дискусионен форум, за Европейският югоизток. Антични и средновековни Балкани.


  Материалите

  Share
  Бъдъмба
  Бъдъмба

  Брой мнения : 215
  Join date : 05.01.2012
  Местожителство : Варна

  Материалите

  Писане by Бъдъмба on Сря Май 30, 2012 7:23 pm

  От доста време се каня да захапя въпроса за материалите, от които се изработва средновековната екипировка. Когато някой новак пита как да си почне костюма стандартният отговор е "ползвай естествени материали", но какви са точно тези естествени материали, къде и как се употребяват, каква им е технологията - тези неща обикновено остават неизяснени. Необходимо е да се опише по-подробно какво е намерено на местна почва, за да не изглеждаме по лагерите като армия от клонирани Wink
  За съжаление, както е тръгнало, аз няма да си подредя скоро събраната информация. Дотук се преборих само с частта за копчетата и я пускам неофициално
  http://badamba.info/BySource/materials.html
  (засега се влиза само от този линк). За сметка на това съм сигурна, че разни гадни пухове, блъгари, студенти по археология и прочие сволоч са напълно в състояние да допълнят - какви тъкани са изкопавани при разкопките, какви мъниста и апликации, какви украси и т.н., и т.н. Давам ви начален тласък, един вид Very Happy
  blagar7
  blagar7

  Брой мнения : 43
  Join date : 18.01.2012
  Местожителство : гр.Сливен

  Re: Материалите

  Писане by blagar7 on Чет Май 31, 2012 7:02 am

  Даа, много интересна и необходима тема. Това пък за копчетата е супер важно.Веднага ще се включа с каквото мога.
  blagar7
  blagar7

  Брой мнения : 43
  Join date : 18.01.2012
  Местожителство : гр.Сливен

  Re: Материалите

  Писане by blagar7 on Чет Май 31, 2012 3:35 pm

  Археологически находки

  Нови Пазар: в гробове № 27, 33 и 38 – запазени отпечатъци от ленена тъкан (Станчев Ст., Иванов Ст. Некрополът до Нови Пазар…, с. 18)

  Кюлевча:
  1. следи от тъкани – гробове № 38, 42, 89; масовия гроб № 80 – при скелети № 2, 3, 7;
  2.следи от кожа - гробове № 55, № 79 (при главата – “дъбена кожа”); масовия гроб № 80 – при главата на скелет № 14 – кожа; при краката на скелет № 5 – остатъци от гьон, същото и при краката на скелета в гроб № 84 (Въжарова Ж. Славяни и прабългари по данни на некрополите от VІ-ХІ в. на територията на България. София. 1976)

  Плиска: Части от кожух с кожени копчета, фина тъкан и кожен колан са открити при един от скелетите, открит в гробницата в църквата в “Обект 31” в Плиска (Михайлов Ст. Разкопки в Плиска през 1959-1961 г. – ИАИ, ХХVІ, 1963, с 28-29; Въжарова Ж. Славяни и прабългари….,. )
  Част от златотъкана тъкан е открита в саркофаг №4 от некропола до Голямата базилика в Плиска. Също там са открити остатъци от кожен облечен в лен колан и части от кожени обувки. В същия некропол, в близост до четирите каменни саркофага е проучен и грунтов некропол с 26 гроба. В гроб № 20, отляво до поясната част е открита част от сърмена тъкан (златни нишки).( Михайлов Ст. Каменните саркофази до Голямата базилика в Плиска. – Плиска-Преслав, т.І, София. 1979).


  Писмени извори

  Византийският хронист Никифор Григора описва българските войни –пазачи на планинските проходи по Струма като: ,, облечени в черни дрехи, които бяха от вълна и овчи кожи, които сами си приготвяли от овцете, когато имали нужда” (ГИБИ ТомXI. стр.149 Никифор Григора.Византийска история)

  За копринени платове дарени от император Юстиниан ІІ на кан Тервел се споменава в Свидас лексикон (ГИБИ, V Свидас лексикон, с. 309-310), а за готови дрехи и скъпа червена кожа в договора между България и Византия от 716 г: “….одежди и червени кожи, на стойност до 30 литри злато” (ГИБИ, ІІІ Теофан Изповедник, с. 285)

  Добре известно е и друго сведение на Свидас лексикон относно това, че българите носят облекло подобно на аварското : ,, На българите се харесала носията на аварите, те заменили своите дрехи с техните и досега ходят така облечени. ” (ГИБИ том V стр.309 XXIX.Свидас. Азбучник(Suidas Lexicon) стр.309) Интересното е , че това аварско облекло и то специално горната войнска дреха (ιμάτια) с дължина под коленете наречена от Маврикий зостария (ζωστάρια) е изработена от ,,лен, от козина или от шаяк….( ГИБИ том IV, Маврикий. Стратегикон Mavricii. Artis militaris libri diodecium стр.273. Преводът от латински в пълното руско издание Тактика и Стратегика. Маврикий . С.Петербург. 1903г пък е следния: ,,Одежда самих воинов должна быть просторна, длинна и красива, как у аваров. Зостарии же говорю, наиболее пригодными были бы льняные, косматые или гладкие такой длины, чтобы прикрывали колени воинов, когда они сидят на лошадях.”

  Според Книга на Епарха от X век, скъпи копринени платове се доставяли в България и по пътя на търговията , в замяна на българския лен: ,,Ако бъдат внесени стоки като лен или мед, било от българи или други народи..” срещу него те получавали ,, било шестлактови(1лакът-46см) или по-тесни копринени(пурпурни) платове (Блатиа) , било панделки и копринени тъкани ( ГИБИ, V Книга на Епарха, стр. 10-11)

  Според Лъв Дякон дрехите от кожа не са чужди и на владетелят на България цар Петър, за което ромейския император Никифор Фока изгонвайки неговите пратеници дошли за обичайния данък, казва: ,,Вървете си и обадете на вашия господар облечения в кожух кожогризец…” (ГИБИ, V Лъв Дякон, с. 247)

  Бъдъмба
  Бъдъмба

  Брой мнения : 215
  Join date : 05.01.2012
  Местожителство : Варна

  Re: Материалите

  Писане by Бъдъмба on Вто Юли 10, 2012 7:14 pm

  В първия си пост съм забравила да уточня, че нещата, което пускам, са от периода на Второто царство. Доколкото виждам, Блъгар покрива Първото, така че всичко е наред Very Happy
  Колеги, малко ме разочаровате - за месец и нещо само един отговор в темата. Толкова ли няма какво да се каже или просто не ви е интересно?
  Линкът е ъпдейтнат - http://badamba.info/BySource/materials.html
  Умишлено не съм споменала текстилните ленти, апликирани по дрехите, защото спадат в категория "Украси". Приемам предложения за структурата на статията - дали да изреждам поименно находките, както е направил Блъгар, или да описвам категории; какво друго да включа и какво вас ви интересува.
  Помогнете да свършим нещо полезно заедно Very Happy

  П.П. Забравих да пиша, че приемам и критики.


  Последната промяна е направена от Бъдъмба на Вто Юли 10, 2012 7:27 pm; мнението е било променяно общо 1 път
  Sondoke
  Sondoke

  Брой мнения : 297
  Join date : 11.12.2011
  Местожителство : Романия

  Re: Материалите

  Писане by Sondoke on Вто Юли 10, 2012 7:23 pm

  Не че нямам интерес .Но имах доста ангажименти тези месеци , а и имам нужда от малко разтоварване Smile
  Бъдъмба
  Бъдъмба

  Брой мнения : 215
  Join date : 05.01.2012
  Местожителство : Варна

  Re: Материалите

  Писане by Бъдъмба on Вто Юли 10, 2012 8:33 pm

  Преди малко Пуха ми показа как сте разтоварвали в Асеновград. Като се има предвид кой взе втора награда за стрелба на миналогодишния Червен, това чувалче има голям късмет че не успях да дойда Razz
  avatar
  ????
  Гост

  Re: Материалите

  Писане by ???? on Вто Юли 10, 2012 11:23 pm

  ЪЪЪЪЪ за метерията на чувалчето ли става на въпрос. За догодина мислим да го украсим и с копчета. 7 бр. по средата и три от лявата му страна. Ако има интерес мога да сканирам идната седмица: Текстил от средновековни археол. обекти от България - Иван Чокоев
  Бъдъмба
  Бъдъмба

  Брой мнения : 215
  Join date : 05.01.2012
  Местожителство : Варна

  Re: Материалите

  Писане by Бъдъмба on Сря Юли 11, 2012 8:23 am

  За изображението на чувалчето става въпрос Razz Предполагам е нанасяно със средновековно мастило.
  Чокоев аз го имам, но предполагам за всички тук ще е полезно, ако е качен и онлайн. Книжката обаче не се държи много добре при напъхване в скенера.
  avatar
  ????
  Гост

  Re: Материалите

  Писане by ???? on Сря Юли 11, 2012 10:51 am

  affraid Разбира се, че е със средновековно мастило. На место го правиха. За другия може да е 3D изображението. Ще Опитам да я сканирам и каквото сабя покаже
  Бъдъмба
  Бъдъмба

  Брой мнения : 215
  Join date : 05.01.2012
  Местожителство : Варна

  Re: Материалите

  Писане by Бъдъмба on Нед Авг 12, 2012 2:24 pm

  Не знам как са цените на платовете по вашите краища, но миналата седмица ми доложиха за сезонно намаление в един от проверените ми магазини.
  Качествен лен - 7-10-12лв. метъра ; естествена коприна (тънка, за туники) - 13-15лв.
  Имаше и разни воали, но тук други жени не влизат, та ги прескачам.
  Ако някой ще си шие нещо и проявява интерес, да свирка.
  avatar
  ????
  Гост

  Re: Материалите

  Писане by ???? on Нед Авг 12, 2012 4:49 pm

  Може ли името и мястото на магазина. Лен от 8,50 до 15 лева. Коприна от 22 лв. нагоре. А някой да има информация къде има църковни магазини?
  Протостратор
  Протостратор
  Администратор
  Администратор

  Брой мнения : 774
  Join date : 08.12.2011
  Age : 31
  Местожителство : Станимака

  Re: Материалите

  Писане by Протостратор on Нед Авг 12, 2012 4:50 pm

  В Асеновград има магазин където лена е 3.50 лв, а вълната 6.50
  при разпродажба на платове дори са по - ниски цените.
  Няма голям избор на цветове, но поне са евтини.
  Сега мисля да си направя син кавтан да ми ходи на наметалото Very Happy


  ____________________________
  - Желание - бол!, Пари - йок!
  - По - добре е да живееш ЕДИН ден като ЛЪВ, от колкото години като овца...
  - Лесно е да си смел зад крепостните стени...
  - Човек и добре да живее - умира, и друг се ражда, и нека роденият последен, като гледа тези, да си спомни и за този който ги е писал...
  - Warriors are not always the fastest or strongest men...
  Warriors are those who chooce to stand between their enamy and all that he loves or hold sacred
  -Да умреш за народа си , е саможертва. Да живееш за народа си, е  по - голяма саможертва
  Бъдъмба
  Бъдъмба

  Брой мнения : 215
  Join date : 05.01.2012
  Местожителство : Варна

  Re: Материалите

  Писане by Бъдъмба on Нед Авг 12, 2012 6:18 pm

  Магазина е в центъра, до голяма варненска дупка (ако идваш откъм подлез Шипка - гледаш вдясно). Не знам да има име.
  Вълната тук принципно е по 10-15лв., но още не са я извадили.

  П.П. Да не си ушиете всички еднакви кафтани, ей!
  гаден пухчо
  гаден пухчо

  Брой мнения : 552
  Join date : 08.12.2011
  Age : 55
  Местожителство : Филипопол

  Re: Материалите

  Писане by гаден пухчо on Нед Авг 12, 2012 7:19 pm

  В Пловдив има църковен магазин,за какво ти е.Има страхотни платове на страхотни цени...80лв/м примерно.Купувах от там покрай "Върбишкия".
  За съжаление избора на платове в асеновдрадското магазинче е много малък за нашите нужди.
  Една мостра от "попския"магазин:

  https://redcdn.net/ihimg/photo/my-images/41/51881453.jpg/
  Бъдъмба
  Бъдъмба

  Брой мнения : 215
  Join date : 05.01.2012
  Местожителство : Варна

  Re: Материалите

  Писане by Бъдъмба on Нед Авг 12, 2012 9:45 pm

  Съвсем забравих, и във Варна има църковен магазин, платове подобни на показания от Пуха, цени около 60лв./м
  Между централна поща, Катедралата и училище "Димчо Дебелянов" се намира.
  Протостратор
  Протостратор
  Администратор
  Администратор

  Брой мнения : 774
  Join date : 08.12.2011
  Age : 31
  Местожителство : Станимака

  Re: Материалите

  Писане by Протостратор on Пон Авг 13, 2012 7:22 am

  Страхотни цени? 60-80 лв.метъра?
  Страхотни цени са но не за куповача Very Happy
  Като си оправя едни неща ако останат пари ще направя един кафтан, но ще е без процепи, че да не станем като клонинги с Данчо


  ____________________________
  - Желание - бол!, Пари - йок!
  - По - добре е да живееш ЕДИН ден като ЛЪВ, от колкото години като овца...
  - Лесно е да си смел зад крепостните стени...
  - Човек и добре да живее - умира, и друг се ражда, и нека роденият последен, като гледа тези, да си спомни и за този който ги е писал...
  - Warriors are not always the fastest or strongest men...
  Warriors are those who chooce to stand between their enamy and all that he loves or hold sacred
  -Да умреш за народа си , е саможертва. Да живееш за народа си, е  по - голяма саможертва
  avatar
  ????
  Гост

  Re: Материалите

  Писане by ???? on Пон Авг 13, 2012 7:57 am

  За плат за украса на кафтаните ми трябва църковния магазин. Нали знаем, че със скъпите платове са украсявали кафтаните. Аз имам 2 кафтана с разрез до кръста по Менелогия на Василий ІІ. Сега почти съм ушил един от изображение по книгата - ТЕКСТИЛ от средновековни археологически обекти в България, изоб.50 но от вълна пурпурна от скрина на баба Smile. Та за него ми трябва някоя по гъзарска украса. А плата ми трябва,финен и малко по груб. За две ризи и три кафтана. http://www.asgard.tgorod.ru/image/caftan/sm/p8s.jpg
  и
  http://ic.pics.livejournal.com/avsen/8542352/7835/600.jpg
  Бъдъмба
  Бъдъмба

  Брой мнения : 215
  Join date : 05.01.2012
  Местожителство : Варна

  Re: Материалите

  Писане by Бъдъмба on Пон Авг 13, 2012 11:21 am

  Ами, Тиърсе, както обича да повтаря рекламното лице от чувалчето ви, да си гъзар е скъпо. Платове със средновековна шарка може би могат да се намерят в нормалните магазини по-евтино, но ще са изцяло от изкуствени нишки. За църковни дрехи подобно нещо е недопустимо - малко по-невнимателно боравене със свещичка и одеждата е съсипана, а с повече лош късмет и свещеника е подпален. Сърмотъканите платове са били страшно скъпи навремето, цената не е неоправдана и сега.

  Йерихо, високо се целиш Smile От църковния магазин можеш да се оборудваш за прабългарските кафтани, но за Калояновата дреха ти трябва златен ширит. Пробвай в кючекинския магазин на Пискюлиев.
  Имаш ли книжката на Инкова?
  Протостратор
  Протостратор
  Администратор
  Администратор

  Брой мнения : 774
  Join date : 08.12.2011
  Age : 31
  Местожителство : Станимака

  Re: Материалите

  Писане by Протостратор on Пон Авг 13, 2012 12:03 pm

  Значи една дреха като за аристократ или болярин ще тряя да си продам апартамента Very Happy


  ____________________________
  - Желание - бол!, Пари - йок!
  - По - добре е да живееш ЕДИН ден като ЛЪВ, от колкото години като овца...
  - Лесно е да си смел зад крепостните стени...
  - Човек и добре да живее - умира, и друг се ражда, и нека роденият последен, като гледа тези, да си спомни и за този който ги е писал...
  - Warriors are not always the fastest or strongest men...
  Warriors are those who chooce to stand between their enamy and all that he loves or hold sacred
  -Да умреш за народа си , е саможертва. Да живееш за народа си, е  по - голяма саможертва
  avatar
  ????
  Гост

  Re: Материалите

  Писане by ???? on Пон Авг 13, 2012 1:58 pm

  Ами не болестите или кризата, ами газарията ще ми види сметката Smile. За коя книга говориш? Калояновата одежда не е за мене за съжаление за клиент е.
  гаден пухчо
  гаден пухчо

  Брой мнения : 552
  Join date : 08.12.2011
  Age : 55
  Местожителство : Филипопол

  Re: Материалите

  Писане by гаден пухчо on Пон Авг 13, 2012 4:31 pm

  То в П-в има склад за такива неща,с невероятен избор,ама трябва клиента да си избере.

  Sponsored content

  Re: Материалите

  Писане by Sponsored content


   В момента е: Съб Фев 16, 2019 12:14 am