Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.

Балканите през вековете - Мъжки дрехи

Дискусионен форум, за Европейският югоизток. Антични и средновековни Балкани.

Когато се регистрирате, се представете с няколко думи в темата "Добре дошли!"

Долни дрехи/Бельо

Това са долните дрехи или още бельото.
Това са базистните дрехи, които един възстановчик трябва да има за да участва в средновековно събитие.

Материали - Много е важно материалите, от които си правите дрехи да бъдат естествени. Никакви изкуствени платове и кожи. Материалите, които може да използвате са: лен(долни дрехи, връхни дрехи, за да ви пази хладно), памук, вълна(за връхни дрехи, наметала и чорапи), кожа(обувки, колани, чантички.) и по-скъпи материали - коприна.Риза - тя се прави от лен. Естественият цвят на ленът е жълтиникъв или бял. За тази дреха трябва да вземете 3 метра лен. Като минимална дължина е до средата на бедрата. По предпочитания ризата може да достига и под коленете. Към тази риза се добавят два разширителни клинове както е показано на кройката. Клиновете се прешиват при талията, ширината им е по преценка, но
желателно е да са максимум 25 см.Още един вид риза, този вид ризи обаче се използват вече в късното средновековие 1380 - 1450 г.

Тези ризи се скрояват от едно цяло парче лен.
Ръкавите са съответно дължината на ръкавите е индивидуална, докато за ширината на тялото добавяте още 15 см, за да бъде по-свободно.
За подмишниците се добавят дпълнителни клинове с ширина 10-15 см.
Дължината на този вид ризи са около средата на бедрата.

Панталони или още долни гащи - Те се изработват от лен и достигат почти до глезените. Размерите са дадени в описанието на изображението - 170 см х 68 см.
Пришива се връвка направена от същият плат , с която да се затягат панталоните.

Кройка:


трябва да ви се получи това:Долни гащи
Този вид долни гащи са си буквално такива.
Използват се от около 1350 г. до около 1500 г.
Също както при първият вариянт, се прешива връвка от същият плат за затягане на гащите.
Горни дрехи

Чорапи - те се изработват от вълна, платът се изрязва по диагонал на нишките на платът. Чорапите стигат до под коляното и се вързват с предварително пришита връвка от същият плат. Може да се използват и от жените.
Използвайте тези чорапи ако правите реконструкция на Българин или Византиец.


Хосени - това са дълги чорапи, по-дълги от горният вариянт. Хосените се шият по същият начин. Има два вариянта на зашиване на стъпалото единият е М-образният вариянт, вторият вариянт е както е показано на горната кройка.
Хосените стигат до горната част на бедрата като със връвки от същият плат се завързват за долните гащи, или предварително вързана на кръста връвка от плат. Препоръчително е на дупката през която се вкарва и вързва връзката да се прешие парче кожа, за да се спре разкъсване на платът.
Това е за хората, които мислят да правят реконструкция на западняк.
Туника - това е базова туника. Взимате 2.5м вълна. Дължината на туниката задължително трябва да е малко под коленете. Като се сложи колан тя ще се повдигне с 4-5 пръста. Предната и задната част на туниката се правят от едно цяло парче. Ширината на туниката е вашата гръдна обиколка с още по 15 см от двете страни. За да стане по свободна. Разширителните клинове са два от двете страни(ляво,дясно) и два централни. Ширината на клиновете препоръчително е да са 25 см. Като се прави един отвор от пред както е показано на кройката.
По желание можете да направите отвор и отзад. Ако правите реконструкция на Българин, туниката може да няма отвор от пред, но при лично решение може да има.

Кафтан - Кафтаните по кройка са подобни на туниките. Обаче кафтаните имат централно закопчаване с копчета и шнурове.
Разширителните клинове могат да бъдат широки колкото прецените и мислите, че ще ви е удобно. Но отново препоръчвам - ако са два клина 25 см. Ако са 3 или 4 по 20 см.
Ще ви посоча два вида кройки. Като те са повече характерни за Византия и Изтока.
Друг вид кафтани, типични за аристокрацията в България са с препокриване отпред. За тях можете да погледнете тук http://badamba.info/BySource/patterns.html
Toзи вид дрехи са стигали до под коленете. Ако правите реконструкция на Българска аристокрация, желателно е кафтана да стига до над глезените.
Кафтаните се правят от вълна, често се подплатяват от долу с друг плат или с кожа. Зимните кафтани са били толкова дебели, че са се използвали и като вид текстилна броня примерно от куманите.В момента е: Пет Фев 15, 2019 11:58 pm