Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.

Балканите през вековете - Гамбезон

Дискусионен форум, за Европейският югоизток. Антични и средновековни Балкани.

Когато се регистрирате, се представете с няколко думи в темата "Добре дошли!"

Кройка на Гамбезон

A Gambeson Pattern for Byzantine Re-enactment
Peter Beatson (NVG Miklagard)
________________________________________

Гамбезона е текстилна броня, подплатена дреха, служеща буквално за възглавница, която омекотява удърите. Съответно, ако сте само с гамбезон, той трябва да е около 20 мм дебилина. Разбира се ако над гамбезона носите ламеларен доспех, люспеста броня, или кован нагръдник, дебилината на гамбезона може да бъде и по-малко, като не разчитате само на него.
Гамбезона може да бъде като този в описанието, може да се направи закопчаване с ремъци.
Този гамбезон, който е представен тук е само един от вариянтите. Той може да се използва за реконструкция на войник от Балканите и Византия за периода от 7 до 12-13 век.


Конструкция/Кройка
Използвах тежък тъкан индииски памук за външният слой, и лек памук за подплата, и на двойният слой за подложка (това е направено от отпадаците памук, с около 6мм дебелина). Don’t release the authenticity hounds yet! Памука (bambax) е често срещан през 10ти век в Византииските военни ръководства. [3]. Такаче тази ватирана дреха която слжи за текстилна броня може ли да се нарича бамбакион( bambakion)? [4]. Ако реконстоирате Западна Европа може да замените материялите с лен и вълна – базирани материали.
1. Отмерете еднакви външни и вътрешни слоеве – Кройка и схема за рязане (фигура 2). Добавете 2 см ширина на всички ръбове, които ще бъдат обединени. Не е необходимо да добавите ширина в подгъви, ако ще да ги направя с отделни задължителни ленти, но ако сте "аз" кант им позволяват 3 см или в зависимост от дебелината на вашата вата(подплънка/уплатняваща част). Изрежете и зашиите заедно облицовъчни парчета и проверете дали си пасват по тялото - да не са прекалено стегнати! Направете измервания ако е необходимо, и изрежете ненужният плат. Ако не започват да се прибират под и завърши суровите ръбове по-късно, overlocking или зиг-zagging тях на този етап би било разумно. Изрежете подложка слой (а), без никаква допълнителна ширина на шева. Колко дебела да бъде подложка? Това зависи от това дали е "самостоятелена" броня или просто ще допълва друга броня [5]. .Слепи всички слоеве заедно във сички секции [6] за тъкани (занаятчийски работилници). Това ще предържа „сандвича“ докато го прешиете.
2. Quilting.Реших да го прешия вертикално съгласно някой находки от 10ти век.(кападокова фреска) [7]. Разбира се има и други вариянти на прешиване [8]. Quilting преди сглобяване на дрехата е много по-лесно! Quilt на 5 см или по-малко, за да може ватата да пастне здраво на мястото си. Забележка ръкавите са ватирани надлъжно, а не през.Започни от външните редове , след това по средата и след това в края.
3. Завършване на китките и връта. Открих по – лесен начин да на направите това преди финалният резултат. Можете да направите самостоятелни ръбове на китките като подгънете навътре допълнителната ширина/дължина на плата и го зашиете, или да използвате лента от същият плат или плат с контрастен цвят(близак на този от който е дрехата Грубо одеяло зашити слоя заедно отрязани краища, за да се намалят големите размери, преди да ги покрива с обвързващи ленти.
4. Събрание. Зашийте чрез външни слоя не само, уплътнение Прикрепете ръцете до тялото. Зашийте изм. От китката, поставяне на страничните панели, преди достигане на подмишниците. Продължи, шиене на страничните панели на тялото. Подстригване по-ниска подгъва и "край" или да го обвърже както е посочено по-горе. Добавяне на връзки с цепка на шията.
INSERTS: трябва да се разшири към подгъва на полата - това може да се постигне чрез изгарянето на тялото или странични панели, или по-автентично чрез добавяне на триъгълни панели между тях, както е показано тук
---- вземете измерването на гърдите.Добавете около 15 cm. Разделено на 2.
Изваждате ширина на тялото, т.е.. рамото до рамо . резултатът е широчината на всяка страна панел

В момента е: Съб Фев 16, 2019 12:52 am